Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow

På SamfunnsEngasjement:Verden får du oppleve møter med verden både i det globale Oslo og gjennom studieturer til Sør-Afrika og Midtøsten. Her får du erfaringer som bidrar til ny kunnskap og forståelse for hvorfor verden ser ut som den gjør.

Oslo har i seg selv mye å by på. Her skal vi gjennom hele skoleåret besøke og samarbeide med fagmiljøer og organisasjoner som arbeider innenfor våre fokusområder; Interkulturelt Museum, Nobels Fredssenter, Antirasistisk senter, Holocaustsenteret, Stortinget og andre politiske aktører. Vi oppsøker ulike religiøse institusjoner i våre forberedelser til tur til Midtøsten: moske, synagoge og kirkelige aktører. Siden skolen ligger i Oslo, kan vi når som helst bli med på arrangementer og initativ som oppstår i tiden. Det er i Oslo debattene og aktivetene finner sted!

SE:Verden samarbeider tett med både KFUK-KFUM Global og deres partnere i YMCA og YWCA-nettverket i ulike deler av verden.Vi støtter Stop Poverty-kampanjen som i dag er en del av YMCA og YWCA internasjonalt.  

Studieturene til Sør-Afrika og Midtøsten (med fokus på Palestina og Israel) er begge store opplevelser hver på sin måte. På begge turer får du mulighet til solidaritet i praksis!

Studieturene gir også liv til undervisningen og er et uvurderlig bakteppe for diskusjonene om hvordan man kan gjøre verden til et bedre sted å leve for flere. 

Sjekk ut SE:Verdens Facebook-side for jevnlige oppdateringer på hva vi holder på med! Se flere bilder på Instagram rfhs_severden

 

 

 Facebook Instagram 2 

 

LÆRERE

MÅL FOR LINJA

Perspektiver til å forklare og forstå
Engasjement for forandring
Bidra til å gjøre verden til et bedre sted for flere 

 

INNHOLD OG TURER

  • Sør-Afrika- og Israel/Palestina-fordypning
  • kultur- og religionsforståelse
  • menneskerettigheter og rasisme
  • fred, dialog og konfliktløsning
  • sosialt, økonomisk og politisk apartheid
  • globalisering, utvikling og bistand
  • miljø og klimautfordringer
  • solidaritet i praksis i Sør-Afrika og Palestina
ELEVER OM LINJA

Det å gå på folkehøgskole betydde mye for meg. Det ga meg rom for å puste, og sette ting litt i perspektiv. Hva engasjerer meg? Hva vil jeg gjøre med tiden min? Det gjorde meg også kritisk de tankene jeg allerede hadde om hvordan studieløpet må være.

SE:verden åpnet øynene mine. Jeg lærte mye på kort tid, og det beste av alt var at jeg fikk se det med mine egne øyne, i stedet for å ha lest det i en bok, eller sett det i en film. Man blir engasjert, sint, opplyst og kreativ av å gå denne linja.

Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte SE:verden.

Sara Benmalek

SE:Verden er linja for deg som vil lære om hvordan urettferdighet har styrt livene til millioner av mennesker i fortida og fremdeles gjør det.
Det jeg liker spesielt godt med linja er hvordan jeg i løpet av de to turene vi vår på, til Israel og Palestina og deretter Sør-Afrika, fikk det klart for meg hvordan de svarte hadde det i under apartheid i Sør-Afrika og hvordan mye av det samme i dag skjer i Israel og Palestina. Vi får også et godt innblikk i hvilke problemer Sør-Afrika står ovenfor i dag og i løpet av begge turene deltar vi på ulike frivillige og ideelle prosjekter.

I tillegg til å anskaffe en god dose relevant kunnskap, får du med andre ord også være med på å gjøre en forskjell selv – i de landene du besøker!

Når det gjelder min egen interesse for solidarisk arbeid og utviklingsarbeid i utlandet, var dette i utgangspunktet kun noe jeg så på som hobby, og jeg hadde egentlig tenkt å jobbe med noe helt annet. Men i løpet av året på SE:Verden blomstret det opp et engasjement i meg, slik at jeg året etter rett og slett begynte å studere Afrikastudier på NTNU. Med andre ord kan man si at året virkelig har betydd noe for meg!

Uavhengig av tidligere erfaring og hva man tenker å gjøre etter folkehøgskole, vil jeg absolutt si at SE:Verden er en linje man bør ta hvis man er interessert i rettferdighet og reising på samme tid!

Øystein Størdal Martinussen

Er du ute etter noe nytt å se på, ta på, føle på eller rett og slett lære noe nytt, da leser du på riktig side. Hvis ikke interessen din er fanget, forsett å les likevel! Kanskje mine erfaringer får deg til skifte mening?

Linja jeg har valgt på denne skolen heter SE:Verden. Dette er en linje der vi tar opp diverse globale spørsmål og har i den forbindelse studieturer som går til Sør-Afrika og Palestina. Hele november var vi i og reiste rundt i Sør-Afrika. En tur som virkelig har satt sine spor.

Grunnen til at vi dro til Sør-Afrika var for å lære og forstå kulturen, samtidig som vi så på apartheid og ettervirkningen av den lange kampen mot det rasistiske styret. Kan stadfeste det for deg allerede nå at Sør-Afrika er det mest fargerike landet jeg noen gang har vært i. Er ikke uten grunn at det kalles for «the rainbow nation». Landet byr på så utrolig mye. Sør-Afrika er så mye mer enn apartheid og hiv/aids. Det gode humøret, gjestfriheten, kontrastene, maten(kylling og ris, de spiser ikke annet!), townshippene, det kulturelle mangfoldet, sosiale forskjeller og dyrelivet. Dette og mye mer er hva Sør-Afrika virkelig handler om. Må selvsagt nevne de fantastiske store rompene til damene der nede. Veldig fascinerende! Sikker på at det går fint å servere middag på en.

Som du kanskje har skjønt så handler ikke SE:Verden bare om å reise, men også om å skape engasjement. Det finnes mye urett i verden, så det å vite hvilken sak du skal engasjere deg i eller hvordan du skal gjøre en forskjell kan være et vanskelig valg. Her lærer du mye om forskjellige organisasjoner, hva de står for og hvordan de går frem for å forandre verden. Vi lærer også hvordan vi som forbrukere kan bli mer beviste på valg av produkter vi kjøper.  «Er varene vi kjøper laget i hensyn til menneskerettighetene?» er eksempel på spørsmål vi stiller oss.

Så hvis du føler at du har lyst å lære, oppleve og bli engasjert, da er dette linjen for deg!
Løp og søk : )

Jon Sivert Valle

Det beste med  SE:Verden er at det er mye mer en bare en reiselinje. Det handler om å oppleve forskjellige kulturer, lære om politikk og historie, både globalt, og med fokus på reisemålene våre, Palestina/Israel og Sør-Afrika.

Du lærer om det som skjer i verden i dag, og kan faktisk se det med dine egne øyne gjennom turene. Det er ikke mulig å beskrive alt vi  opplevde med ord, men det kommer til deg i form av god mat, bra samtaler, spennende folk, fin natur,  sterke inntrykk og lærerike dager med gode venner. Jeg syntes det var lett å finne felles møtepunkter hos  alle de vi møtte, selv om de kom fra kulturer som var veldig forskjellige fra vår egen. Jeg har lært mye nytt om politikk og kultur på linjen min.

Rønningen har lært meg å sette pris på menneskene rundt meg og ta vare på både venner og fremmende”  

Ellen Marie Opsal