Elite-/Toppidrett

Slideshow_toppidrett Slideshow_toppidrett Slideshow_toppidrett

På toppidrett legger vi til rette for at du skal få trent optimalt i din idrett, i tillegg til å få oppleve gleden av det gode fellesskapet på folkehøgskole.

Timeplanen er laget slik at du får tid til å trene godt og restituere deg, i tillegg til at du kan utfordre deg i andre kreative fag. Hvert år er det mange ulike idretter representert på linja. Du bor og trener sammen med likesinnede i klassen. Vi jobber målbevisst innenfor hver idrett, samtidig som vi skaper et godt treningsmiljø, setter oss felles mål og lærer av hverandres sterke sider.

Treningsfasilitetene rundt Rønningen er svært gode, og skolen har marka som nærmeste nabo. Her har vi milevis av godt merkede stier og grusveier, vinterstid blir disse preparert til skiløyper. Alle elevene får tilgang til et nytt og moderne treningssenter både i og utenfor skoletiden. Ellers benytter vi oss av de idrettsanleggene Oslo har å tilby. Elevene oppfordres til å finne en klubb eller forening i Oslo å trene med.

Du vil bo sammen med likesinnede, og rammene vil være tilpasset de hensyn som må tas ved store treningsmengder, både når det gjelder søvn, hvile og kosthold. 

Opptak gjøres hovedsakelig på bakgrunn av sportslig nivå, og motivasjon.

Last ned informasjonsbrosjyren vår her!

LÆRERE

Astrid Lødemel

Toppidrettslærer
astrid@ronningen.fhs.no

Astrid er en ekte vossing som jobber på Rønningen. Som tidligere alpinist har hun konkurrert over hele verden med VM-sølv fra Japan som karrierebeste.

 

Astrid har utdannelse i idrett og friluftsliv fra Norges Idrettshøyskole. Som sponsorsjef i BAMA jobbet hun tett på utøvere og landslag i både fotball, langrenn og skiskyting.  Hun har vært programleder på TV og deltager i Mesternes Mester og 71 grader nord. Astrid har også vært med på å bygge Ekstremsportsveko til å bli internasjonsalt kjent, og nå har hun gått over til folkehøgskolen. På toppidrettslinja jobber hun med å legge til rette for at hver enkelt elev skal bli så god som mulig i sin idrett.


MÅL FOR LINJA

På denne linja får du mulighet til å trene og
utvikle deg optimalt i din idrett, samtidig som du får et minnerikt år med stor betydning for ditt liv. 

 

INNHOLD OG TURER

  • Trening med medelever, klubber, forbund og alene
  • Treningslære i praksis og teori
  • Fleksibilitet i forhold til deltakelse på treningssamlinger og konkurranser
  • Veiliedning i andre faktorer som kosthold, idrettspsykologi og annet som påvirker prestasjona
  • Et godt og oppbyggende treningsmiljø
  • En ukes linjetur til Tenerife i november
  • En ukes vintertur til fjells 
ELEVER OM LINJA

Guro Jordheim er ei blid, intiativrik og målbevisst jente fra Hemsedal. Hun har alltid vært glad i å gå på ski og resultatene i skisporet gjenspeier hennes treningsiver og gode skifølelse.

1. Hvorfor valgte du å gå Toppidrett på Rønningen FHS?
 Folkehøyskole er noe jeg alltid har hatt lyst til gjøre, og siden jeg også ønsket å satse på ski falt valget ganske lett på Rønningen toppidrett, siden her kunne jeg gjøre begge deler.


2. Hvordan var hverdagene på folkehøgskolen?
Hverdagene var akkurat slik jeg ønska det. Fikk tid til å trene det jeg ville, fikk tilgang på styrkefasiliteter og det var skiløyper og stier/grusveier så og si rett utenfor døra. Fikk også tid til å trene med klubb på kveldene. Og siden jeg i tillegg elsker å være sosial, var dette svært enkelt. Tror det er bra med sosial avkobling når man trener 650 timer i året. Jeg fikk mange gode venner og minner, det er en opplevelse for livet.


3. Hvordan synes du det var tilrettelagt for å drive toppidrett?
Noe av det beste er jo at man har trening kamerater i samme hus som deg til en hver tid, og at man kan lære mye av hverandre.


4. Prøvde du noe nytt i løpet av skoleåret?
 Det jeg kommer på i farten: Boblefotball, curling, lage sanger i studio, musikalkor, gå utenfor komfortsonen med improvigansa og ikke minst ble kjent med så mange flotte mennesker.


5. Hvordan er det å kombinere full satsing med folkehøgskole?
Det var ingen problem, må litt kreativitet og initiativ til innimellom. Som Å komme seg på trening eller noen ganger prioritere mellom trening eller å være sosial på skola. Men selv om jeg dro på renn så og si hver helg hele vinteren vil jeg si at jeg fremdeles ikke gikk glipp av hva folkehøyskole er.


6. Hva synes du om det sosiale på linja og skolen?
Syntes linja og skolen er veldig bra, også på det å utvikle sin egen tro og være trygg i den. Lærte også mye om meg selv og hva som er viktig for meg generelt i livet. Og ikke minst elevene og lærerne som man blir glad i og som jeg håper jeg har resten av livet.


7. Hva har du valgt å gjøre i ettertid?
 Nå er jeg i USA på skistipend, noe som er utrolig kult å få oppleve.


8. Hvordan gikk sesongen din undervegs/etterkant av skoleåret?
 Skisesongen gikk veldig bra. Høydepunktet var bronsemedaljen i jrNM stafett, 7.plass i VM kvalifiseringen og 9.plass i individuelle jrNM. v 1. og 9.plass i individuelle jrNM.

Guro Jordheim

Julie er målrettet, sosial og når hun først starter med noe er det lite som stopper henne! Dette resulterte i mange 1000meters-intervaller, gode venner og en selvstrikket kofte i løpet av året på folkehøgskole.


1. Hvorfor valgte du å gå Toppidrett på Rønningen FHS?
Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å starte rett på studier og kombinere dette med satsning. Utover i tredjeklasse på videregående kjente jeg at jeg hadde lyst på en pause fra skolen og presset der, og som sisteårsjunior kunne fokusere på orientering for fullt.  Det siste jeg kunne tenke meg var å bare være hjemme og trene alene, så da jeg ble tipsa om en folkehøgskole der man kunne drive med idrett på heltid og samtidig få det sosiale man gjør i et sånn fellesskap, var det et veldig lett valg.

2.Hvordan var hverdagene på folkehøgskolen?
Hver dag med linje hadde vi trening timene før lunsj, så vi hadde god tid til å restituere dersom man skulle trene doble økter, feks klubbtrening på kvelden. På toppidrettslinja får man en fleksibel hverdag ved at man ikke må ha valgfag. Allikevel valgte jeg noen for jeg syntes det var veldig greit å ha noe annet å fokusere på, prøve nye ting og bli kjent med andre folk! 3. Hvordan synes du det var tilrettelagt for å drive toppidrett?


De andre elevene og lærerne har respekt for at man driver med idrett på høyt nivå og alle ønsker å være med å tilrettelegge best mulig, og man har en god dialog med lærer som ønsker det beste for deg og idretten din hele veien. Mange forbinder nok folkehøgskole med mye obligatorisk og ting som skjer hele tiden, men som toppidrettsutøver lærer man seg å prioritere hva som funker for seg selv for å prestere, og legges det opp til at man i størst mulig grad skal kunne gjøre det.


4. Prøvde du noe nytt i løpet av skoleåret?


Når man går i klasse med andre idrettsutøvere er det fort gjort å bli inspirert av dem til å teste deres måte å trene på eller utfordre seg på idretter som ikke er det man driver med hele tiden ift sin egen idrett. Så jeg gikk blant annet et par skirenn. I tillegg hadde vi linjetid et par ganger i uka der vi gjorde annet enn bare vanlig trening, blant annet aking, bowling og squash. Jeg spilte også noen kamper for skolelaget i fotball. Jeg liker å utfordre meg selv på ting jeg ikke vet om jeg mestrer så bra, og i tillegg er fotball en kul måte å trene på innimellom. Annet enn idrett var jeg blant annet med i elevrådet, musikal og messe-gruppa på skolen. Uten at dette på noen som helst måte gikk utover idretten, heller at det ga meg mye påfyll.


5. Hvordan er det å kombinere full satsing med folkehøgskole?
Jeg vet med meg selv at jeg ikke hadde klart å trene like bra om jeg hadde bodd hjemme det året. Dagene er lagt opp slik at man rekker alt man vil og skal av trening, men samtidig er det satt tider for nettopp det slik at det blir lett å prioritere. I tillegg har man alltid noen å trene med eller diskutere ting rundt trening eller det å være idrettsutøver. Men så kan man ogsåengasjere seg i andre ting slik at man på en måte blir tvunget til å koble litt av, som jeg tror er en viktig del av livet som idrettsutøver.


6. Hva synes du om det sosiale på linja og skolen?


Rønningen er en folkehøgskole med veldig ulike linjer og folk med ulike interesser, og det var veldig kult å bli kjent med folk som feks er like opptatt av kunst som jeg er av idrett. Det kan man lære masse av, selv om man i utgangspunktet kanskje tenker at man ikke har så mye til felles.  Toppidrettsklassen er en ganske liten klasse så man blir godt kjent, og man blir som en familie. I tillegg bor man samlet, så samholdet er det ingenting å si på. Selv om man kanskje går i klasse med konkurrenter setter man pris på den daglige utfordringa det gir på trening, samtidig som man er gode venner utenfor ”banen”.


7. Hva har du valgt å gjøre i ettertid?
I høst begynte jeg på sivilingeniørstudiet innen bygg og miljøteknikk på NTNU i Trondheim. Jeg trener fortsatt en del og løper orientering for NTNUI, men jeg satser ikke fullt lenger. Men jeg er veldig glad jeg ga meg selv et år uten studier til å fokusere fullt på idretten.  


8. Hvordan gikk sesongen din undervegs/etterkant av skoleåret?
Jeg har aldri vært i så god form som iløpet av våren på Rønningen, og jeg løp blant annet inn til 9. Plass i NM sprint i mai. Men samtidig fant jeg ut mot sommeren at jeg ikke ønsket å satse videre som senior, så jeg var klar på det da jeg flyttet til Trondheim for å studere. Men selv om ikke Rønningen for min del ble springbrettet ut til en videre seniorkarriere, er jeg veldig glad for de opplevelsene og erfaringene jeg fikk iløpet av det året.


9. Annet?
Gi deg selv et år på folkehøgskole ;) 

Julie Hjortland

Åsne er ei sprek jente fra Kongsberg, i sommer representerte hun USA i Jr. VM i orientering. Hun er allsidig, en individuell lagspiller og har vilje av stål!

1. Hvorfor valgte du å gå Toppidrett på Rønningen FHS?
Jeg valgte å gå på Toppidrett på Rønningen FHS fordi jeg ønsket et annerledes år uten normal skole, samtidig som at jeg ønsket å bruke mer tid på idretten. Beliggenheten til Rønningen var også optimal for min idrett, og jeg visste derfor at det var gode muligheter for å utvikle meg innenfor idretten samtidig som jeg kunne få et sosialt år.

2.Hvordan var hverdagene på folkehøgskolen?

I løpet av en dag hadde man ofte tid til å trene to økter, være sosial både i og utenfor skoletiden, samtidig som man tok en del av det obligatoriske opplegget.

3.Hvordan synes du det var tilrettelagt for å drive toppidrett?
Det var lagt opp til at man kunne trene to økter nesten hver dag, men samtidig så krevde det noen prioriteringer i noen perioder for å kunne trene så mye som man ville. Det var noe sosialt hver dag, og det var mange ting man kunne engasjere seg i utenom idretten. Allikevel opplevde jeg det som mye mer tilrettelagt enn man vil få på videregående, universitetet eller i en jobb. I tillegg var det lett å få individuelle tilpasninger i forhold til treningstider, konkurranser og samlinger.


4.Prøvde du noe nytt i løpet av skoleåret?
Jeg prøvde masse nytt i løpet av året. Klassen prøvde mange forskjellig idretter, i tillegg var det valgfag der man kunne være med på forskjellige ting, alt fra strikking til friluftsliv.

5.Hvordan er det å kombinere full satsing med folkehøgskole?
Jeg synes toppidrettslinja ga et godt grunnlag for å kombinere idretten og folkehøgskole. Du fikk både sosialt og idretten, samtidig som det tidvis kunne være vanskelig å være med på alt det sosiale når man hadde treninger om kvelden og var borte over lenger tid. Men sånn vil det være uansett når man satser fullt, så jeg synes det var helt topp å kombinere full satsing med folkehøgskole.


6. Hva synes du om det sosiale på linja og skolen?
Det var mye sosialt på skolen, og det var alltid noen å henge med. Det var særlig gøy å være en klasse der flere driver med idrett, og har mange av de samme prioriteringene som deg.


7. Hva har du valgt å gjøre i ettertid?
I ettertid har jeg begynt å studere i Trondheim.


8. Hvordan gikk sesongen din undervegs/etterkant av skoleåret?
Sesongen etter skoleåret var ferdig hadde jeg så langt min beste sesong. I tillegg har fysiske tester vist at jeg har en tydelig forbedring, noe som er takket være muligheten til å trene optimalt på Rønningen ☺

Åsne Skram Trømborg

Med et solid grunnlag fra toppidrettslinja ved Oppdal videregående reiste Turid til Rønningen for å satse videre på friidrett, mer spesifikt mellomdistanse løping. Valget ble lett etter å snakket med tidligere fornøyde elever på Rønningen

Hvordan er livet som idrettsutøver på folkehøgskole?

Her på Rønningen har vi god tid til å  trene på dagtid, samtidig som jeg trener tre kvalitetsøkter med en lokal klubb i uka. Treningsfasilitetene er helt topp, og jeg må spesielt trekke frem de gode mulighetene vi har vinterstid i inneanlegget på Bislett. Jeg synes det går veldig bra å koordinere treningen med både treneren hjemme, skolen og fellesøktene. 

Selv om dere har store treningsmengder, så får du tid til å gjøre annet?

I tilegg til å få trent og hvilt bra gledet jeg meg til å bli kjent med nye folk, oppleve og prøve andre ting enn jeg har gjort før. Disse forventningene har virkelig blitt innfridd, og  det har også vært spennende å bli litt bedre kjent med Oslo som by. Livet på folkehøgskole byr på mange ulike ting, blandt annet har vi elevkvelder på fredager med ulike temaer. I tilegg til Toppidrett har jeg valgt fagene Studentgourmet og Yoga. På folkehøyskole har du alltid noen å være sammen med, samtidig som du kan trekke deg litt tilbake om du trenger å hvile. 

Videre ser jeg frem til mange gode «hverdager» med god kontiunitet i treningen her på skolen, samt klassetur til Hemsedal og skoletur til Monte Negro utpå vårparten. 

Vi gleder oss til å ha Turid her resten av året, og følge henne videre på friidrettsbanen!

 

Turid Loe

På Rønningen lå alt til rette for å kunne satse på idrett, i tillegg til masse moro utenom. Treningsfasilitetene er veldig bra både sommers- og vinterstid. Vi var også på flere klasse-/skoleturer som krydret hverdagen det lille ekstra. Et år på Rønningen må oppleves!

Dag Blandkjenn