Solcelleanlegg 8 - hovedbygg - tak og horisont mot Holmenkollen
Solcelleanlegg 8 - hovedbygg - tak og horisont mot Holmenkollen

Oslos tredje største solcellepark på taket.

Del på Facebook

På Rønningens to største bygg er det nå installert en ny solcellepark for å mette Rønningens behov for elektrisitet.


 


Som den første folkehøgskolen i landet ser vi frem til å få dekket store deler av vårt energiforbruk via solenergi. Prosessen har gått fortere enn forventet – og klarsignal ble raskt gitt fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune sommeren. Nå i november 2019 er takene på både undervisningsbygget og internatet dekket med solcellepaneler. Den offisielle åpningen av anlegget ble gjort på skolens 50-årsjubileum 26. oktober.


Solcelleanlegget dekker tilsammen 1420m2 takflate, og består av hele 834 paneler fra REC, fordelt på 628 paneler på hovedbygget og 206 på internatet. Panelene er miljøsertifiserte og har markedets beste bærekraftsavtrykk da de er produsert med silisium som er fremstilt med vannkraft fra Elkem i Kristiansand. De 834 panelene a 295W per stk gir et anlegg på 258 kWp. Tilsammen produserer anlegget 212 000 kWh pr år. 


Hvorfor installerer vi en solcellepark her opp i kalde nord? Det er ukjent for mange at solcelleanlegg fungerer bedre i kaldt klima enn i varmt. For å få mest mulig strøm må man ha mest mulig sollys, men det er ikke det eneste som betyr noe. Temperaturen i solcellepanelet betyr mye for spenningsnivået. Jo lavere temperatur i anlegget, jo høyere spenning kommer ut. Det betyr at kaldere klima gjør anlegget mer effektivt. Solcelleanlegg fungerer faktisk best i -5 celsius.



Solcelleannlegg i Norge produserer spesielt bra i mars, april og mai. Da folkehøgskolen ofte er stappfull og energibruken høy. På samme tid er ofte norske vannmagasin tomme og vi trenger mer grønn energi.



Er det noe vits i å produsere solenergi når Norge produserer så mye ren vannenergi? 98 % av all energien Norge produserer er fornybar, men hele 46 % av all energien Norge bruker er fra fossile kilder. Dette er hovedsakelig fordi vi selger vår grønne energi når vannlagrene er fulle og kjøper fossil energi når vannlagrene nærmer seg slutten. Vi må slutte å tro at all strømmen vi bruker er fornybar, for det er bare halve sannheten.



Vi tror at våre solceller kan føre til en kaldere klode, bedre økonomi og bedre samvittighet for Rønningens bevisste forbrukere.




Les mer på Folkehøgskolene sin blogg!



Kilder:
https://www.tu.no/artikler/i-norge-produserer-vi-98-prosent-fornybar-kraft-men-vi-bruker-hele-57-prosent-fossil-varmekraft-fra-europa/441422

https://www.tu.no/artikler/solceller-fungerer-bedre-i-norge-enn-bade-forvaltningen-og-vi-hadde-trodd/233364